لوتر یک کشیش تجدید نظر طلب مسیحی بود که در قرن ۱۵ پایه های کلیسای کاتولیک را لرزاند و جامعه مذهبی اروپا را چند دسته کرد … او بشدت علیه «آخوندیسم» مسیحی شورش کرد و بر این باور بود که هر فرد می تواند بی واسطه به «خدا» متصل شود و نیازی به پاپ و اسقف هایش ندارد. نام جنبش پروتستانیسم از«تز ۹۵ماده ای» او آغاز شد. این اعتراضی به فروش بهشت و بخشش گناهان در کلیساها کاتولیک رم بودند. لوتر از قانون عدم ازدواج کشیش ها نیز سرپیچی کرد و با راهبه ای بنام «کاترین فن بورا» ازدواج کرد که انقلابی در نوع خود محسوب میشد.
از خدمات مهم او ترجمه انجیل عهد جدید و سپس عهد قدیم به زبان آلمانی بود. تا قبل از این انجیل فقط بزبان لاتین و یونانی بود و عوام نمی توانستند بخوانند، لوتر با اینکار گفت که هرکس می تواند انجیل را خودش بخواند و تفسیر کند و نیازی به کشیش برای اینکار نیست.
تاثیر سریع جنبش او در آلمان وکشور های اسکاندیناوی که تازه مسیحی شده بودند بوضوح دیده می شود و پروتستانیسم سریعا مذهب رسمی ان کشورها شد ولی جنوب اروپا (فرانسه، اسپانیا، ایتالیا) که ریشه های عمیق مسیحی داشتند بر مذهب کاتولیک ماندند.
لوتر بسیاری از رسوم کلیسا را «سنتهای افزوده شده» به دین دانست و درباره پاپ چنین گفت؛ «هیچ بندهای از دیگران به خدا نزدیکتر نیست و احدی حق ندارد خود را نماینده خداوند بر روی زمین بداند.» او علاوه بر اینکه علیه ظلم و فساد در دستگاه کلیسا و انجام رفتارهای ضد دینی از قبیل: فروش عفو برای گناه کاران تجمل گرایی و … شورش کرد و آن رسوم را اصلاح کرد، ضربه مالی شدیدی به کلیسای رم نیز زد و پرداخت مالیات بدان مرجع را ملغی اعلام کرد.
لوتر ۱۴ قرن پس از ظهور مسیحیت اصلاحاتی در دین انجام داد که ماحصل آن پیشرفت و تجددی است که امروزه در همه کشورهای پروتستان از قبیل رشد قانونمندی، دمکراسی، اقتصاد، آزادی و حقوق بشر و امنیت قابل رویت است.